Tiramisu
Czy jest coś lepszego od tego deseru ? Uwielbiam go.. magia ! Połączenie serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w kawie z amaretto ! To jest to ! Myślę, że wszystkim łasuchom się spodoba.. Moi goście się nim zachwycają, za każdym razem jak gości na moim stole, a Wy ?
Składniki:
mniej więcej 2 opakowania podłużnych biszkoptów;) jak zostanie przecież się nie zmarnuje:P
2 opakowania po 25dag mascarpone
4 jajka
3|4 szkl bardzo drobnego cukru kryształu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( ew. więcej jak kto woli)
50 ml alkoholu ( amaretto) oczywiście można więcej jak kto woli:p
ciemne kakao do posypania tiramisu
Pamiętajcie o :
porcelanowej bądź szklanej prostokątnej blaszce/formie/naczyniu/ szklance
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kawy , robimy kawę w szerszej miseczce a jak ostygnie dodajemy alkohol. Czekamy aż Nasz "poncz" ostygnie:) Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy 3/4 szkl. cukru i
ucieramy mikserem na kogel-mogel. Wrzucamy następnie do kogla-mogla serek mascarpone lekko mieszamy łyżką a następnie miksujemy aż do połączenia składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać pianę. Przekładamy ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie mieszamy łyżką ! Bierzemy po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w naparze nie za długo :) Mają być
wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układamy rzędami aż przykryją dno wybranego
naczynia. Wykładamy na biszkopty połowę kremu i
oprószamy przez sitko połową kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek,
przykrywamy resztą kremu. Teraz deser przez co najmniej 5 godzin musi
zastygać w lodówce. Dopiero przed podaniem posypujemy tiramisu resztą kakao:)
Zdjęcie mi trochę nie wyszło ale co taaam:)
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)