Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Tiramisu

0

Czy jest coś lepszego od tego deseru ? Uwielbiam go.. magia ! Połączenie serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w kawie z amaretto ! To jest to ! Myślę, że wszystkim łasuchom się spodoba.. Moi goście się nim zachwycają, za każdym razem jak gości na moim stole, a Wy ?

Składniki:
  mniej więcej 2 opakowania podłużnych biszkoptów;) jak zostanie przecież się nie zmarnuje:P
2 opakowania po 25dag mascarpone
4 jajka
3|4 szkl bardzo drobnego cukru kryształu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( ew. więcej jak kto woli)
 50 ml alkoholu ( amaretto) oczywiście można więcej  jak kto woli:p
ciemne kakao do posypania tiramisu
Pamiętajcie o : 
porcelanowej bądź szklanej prostokątnej blaszce/formie/naczyniu/ szklance

Przygotowanie: 
Zaczynamy od przygotowania  kawy , robimy kawę w szerszej miseczce a jak ostygnie dodajemy alkohol. Czekamy aż Nasz "poncz" ostygnie:) Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy 3/4  szkl. cukru i ucieramy mikserem na kogel-mogel. Wrzucamy następnie do kogla-mogla serek mascarpone lekko mieszamy łyżką a następnie miksujemy aż do połączenia składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać pianę. Przekładamy ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie mieszamy łyżką ! Bierzemy po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w naparze nie za długo :) Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układamy rzędami aż przykryją dno wybranego naczynia. Wykładamy na biszkopty połowę kremu i oprószamy przez sitko połową kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek, przykrywamy resztą kremu. Teraz deser przez co najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce. Dopiero przed podaniem posypujemy tiramisu resztą kakao:)

 Zdjęcie mi trochę nie wyszło ale co taaam:)

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)