Koperty ze szpinakiem i serem feta.
Zrobiłam te koperty nie dawno na jednej z imprez rodzinnych. Z dumą stwierdziłam ze przekonałam do nich nie jednego niejadka szpinaku i jest to powód do dumy! Koperty mogą być fajną ciepłą przystawką. Lubię tworzyć nowe kombinacje i wariacje. I taką moją odrobiną szaleństwa są owe koperty. Nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych ale są owszem absorbujące i zajmują trochę czasu;)
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 10 dag masła
- 150 ml zimnej wody
- sól
Farsz:
- 1/2 kg szpinaku rozdrobnionego np hortex
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 15 dag sera feta
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto robimy następująco: mąkę mieszamy ze szczyptą soli i roztopionym masłem. Stopniowo
wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę,
przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu, dodajemy szpinak. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, dodajemy do
szpinaku. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy i
mieszamy.Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na
kwadraty o boku ok. 10-12 cm. Nakładamy po łyżce farszu, składamy
koperty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy
ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)