Tarta z pomidorkami koktajlowymi
W sobotę można poszaleć, zrobić dobry obiad lub ciepłą kolację. Fajną alternatywą dla wieczorów spędzonych przy kawałku pizzy jest tarta. Nie wymaga ona specjalnych umiejętności. Możemy eksperymentować z farszem i łączeniem składników. Ostatnio skracam czas przygotowania tarty do minimum, ponieważ przygotowuje ciasto przy pomocy robota kuchennego Aura firmy Russell Hobbs Ciasto kruche podobnie jak francuskie możemy mrozić.
Składniki:
Na ciasto:
- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g śmietany 30%
- 100 g startego sera cheddar
- 2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
- ok 16 szt. pomidorków koktajlowych lub truskawkowych
- pół cebuli pokrojonej w piórka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- garść pokrojonych czarnych oliwek
- pół opakowania mini mozzarelli
- sól, czarny pieprz do smaku
- pół łyżeczki oregano
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Do misy robota kuchennego z zamontowanym ostrzem wsypujemy mąkę i dodajemy masło. Siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie na krótko włączamy. Sekretem kruchego ciasta jest jego szybkie wyrobienie dlatego idealnym pomocnikiem do tego zadania jest robot kuchenny. Wyrobione ciasto wyciągamy, formułujemy kulę, owijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy o średnicy 24 cm. Pieczemy przykryte
folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
przez 15 minut. Ściągamy folię i podpiekamy jeszcze ok 3 minuty. Przygotowujemy farsz. Mieszamy śmietanę, jajko z białkiem, przyprawę i starty ser. Zalewamy podpieczony spód, wykładamy pomidorki, piórka cebuli, oliwki, kukurydze i mozzarellę. Następnie pieczemy ok. 35 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Ladnie wyglada, ale nie lubie oliwek.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)