Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Ciasto Serek z Pleśnią.

22




Ciasto Serek z Pleśnią.


Czasami w związku ze stanem zdrowia, nie można sobie pozwolić na zjedzenia sera pleśniowego. Ja niestety należę do grona tych osób. Wszelkie sery pleśniowe śnią mi się po nocach ach jeszcze taki z niebieską pleśnią... Ślinianki pracują z dwojoną siłą... A może chociaż zrobić sobie wizualizacje takiego sera w postaci ciasta? Czemu nie! Włączyłam wyobraźnię i widzę przed sobą pyszny kawałeczek sera!:)

Ciasto Serek z Pleśnią.
Drogi czytelniku. Jest to moja subiektywna ocena wyglądu tego ciasta:) Sera pleśniowego w składzie nie znajdziesz.


Składniki:

Biszkopt/pleśń:
  • 450g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
  • 500g twarogu
  • 4 jajka
  • 0,75 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 100g roztopionego masła
  • 0,75 szkl. mleka
  • 1 budyń
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
  • 1 budyń waniliowy
  • 200g miękkiego masła
  • 500ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,25 szkl. cukru
Dodatkowo:
  • 1 łyżka rozmrożonych jagód
  • ulubiony poncz do ciasta np: woda z sokiem z cytryny i odrobiną cukru lub alkohol

Przygotowanie:

Przygotowujemy ser. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu, ostudzone masło, mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z twarogiem. Wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut.

Biszkopt. Szpinak  rozmrażamy i odsączamy z  wody. Jaja miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa.  W 125ml mleka mieszamy budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy, gotujemy a następnie studzimy. Ostudzony budyń mieszamy z miękkim masłem.

Biszkopt przecinamy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy wedle uznania ulubionym ponczem, wykładamy połowę budyniu. Następnie cały blat sernika, kolejną warstwę budyniu i biszkopt, który ponownie nasączamy ponczem. Górę ciasta dekorujemy robiąc jagodami kropeczki. Ciasto schładzamy ok 2 godziny.

Ciasto Serek z Pleśnią.

Podobne posty

Napisano już 22 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. wygląda bosko, czeka w kolejce do wypróbowania))

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie wygląda i na pewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest cudowne:) kawałek poproszę!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda :)
    Ja za serami pleśniowymi nie przepadam, ale na kawałek takiego ciasta to bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie bardziej kojarzy się z leśnym mchem, niż z pleśniowym serem. :D Nie mniej jednak wygląd ma genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A szpinak ma być rozmrożony? I to ciasto pieczone jest na tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane aby szpinak rozmrozić i usunąć z niego wodę. Najlepiej piec na blaszce 36x25 bo wychodzi wysokie;) Zacznij piec od sernika (minie sporo czasu niczym ostygnie) a potem biszkopt

      Usuń
    2. Faktycznie - nie doczytałam:)
      Dziękuję za rady:)
      Ja startuje z tym ciastem w sobotę.
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Jakiej wielkości budynie należy dodać do sera i masy budyniowej?
    Czy twaróg z wiaderka?
    Czy szpinak jest wyczuwalny?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodałam do przepisu zwykle budynie żadne powiększone opakowania. Ja czuje szpinaku. Jak najbardziej twaróg z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
  9. moje ciasto nie chce być takie zielone :/ może większe rozdrobnienie szpinaku poprawi kolor?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam rozdrobnionego szpinaku z hortexu. Moje ciasto jest bardzo zielone bo ułożone przecięta strona ku górze.

      Usuń
  10. Świetnie wygląda! Ten zielony kolor hipnotyzuje; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam mam pytanie jaki ser mogę użyć do ciasta? Mogę użyć ten z pojemnika juz zmielony i gotowy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wyciskajcie mocno dziewczyny szpinaku, dzięki temu woda zabarwi jednolicie ciasto na zielono, bo inaczej wyjdzie wam wzór marmurka:-

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie polecam tego wypieku - smak mdły i bez nutki zaskoczenia... Zachęcona wyglądem tego ciasta postanowiłam upiec go na święta i jestem mocno rozczarowana... Brakuje w nim czegoś, co przełamałoby tą mdłą nutę - może warstwa kwaśnego dżemu i duża ilość ponczu z alkoholem. Szkoda, bo się przy nim napracowałam a goście byli nieco rozczarowani

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam �� 0.75 szkl. Mleka to 3/4 ?

    OdpowiedzUsuń
  15. This is such a delicious piece of cheese in front of me! I'm glad to be fond of such a wonderful post!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)