Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Domowy Smalec

, 4



Karnawał. W karnawale warto zaszaleć, nie tylko wystrzałowym strojem na imprezę. Można też i puścić wodze fantazji w kuchni i co zrobić? Dawno zapomniany smalec domowy. Znam osoby, które mówią smalec? Nigdy w życiu! Afeee. Natomiast gdy widzą wiejski chleb, smalec ze skwarkami i ogórka to dadzą się pokroić!

Składniki:

  • 500 g wędzonej słoniny
  • 300 g surowego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz, sól,
Przygotowanie:

Słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę, można też zmielić, wytapiamy powoli w szerokim rondlu na niezbyt mocnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojony boczek. Smażymy  aż z boczku wytopi się tłuszcz i zarobią się skwarki dodajemy kiełbasę. Następnie dorzucamy drobno posiekaną cebulę i chwilkę smażymy, zdejmujemy  z ognia, dodajemy czosnek oraz doprawiamy.  Przelewamy smalec do glinianych pojemników i zostawiamy do zastygnięcia.  Smalec przechowujemy w lodówce.

 

Podobne posty

Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. najlepsza przekąska na imprezach :D do tego ogóreczek, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy smalec - uwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Z boczkiem do chlebusia doskonała przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny taki www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec - mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)