Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Schab z cynamonem i trawą cytrynową.

0

Kolejny eksperyment kuchenny, a mój mąż jest biedny.  Męcze go, moją całą pasją do gotowania. Znęcam się nad Nim- karząc mu próbować wszystkiego co zrobię. Na co on nie przejawia zbytniej euforii i robi minę męczennika. Nie jest wymagającym człowiekiem - wystarczy mu do szczęścia zwykły schabowy. A ja lubię eksperymenty a Wy też lubicie tworzyć nowe przepisy i próbować nowe połączenia smakowe? Jeśli tak to chce Was zachęcić do tego przepisu. Schab i  cynamon  w roli głównej!

Składniki: 

600 g pokrojonego schabu w kostkę
2 grubo posiekane cebule
2 łyżki oleju
2 strąki czerwonej papryki, może być chili
przyprawy: ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry (lub kawałeczek świeżego imbiru, po 1 łyżeczce zmielonej kolendry i cynamonu, łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej, szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz)

Przygotowanie:

W rondlu podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy mięso i cały czas mieszając, obsmażamy ze wszystkich stron. Odstawiamy. Jeśli używamy pojedynczych przypraw, to najpierw ze strączków papryki usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, a następnie ucieramy z pozostałymi przyprawami. Utarte przyprawy lub gotową mieszankę curry dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem.


Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)