Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Czekoladki bananowo-czekoladowe

1

Tłusty czwartek dawno, za Nami. Ale chyba nie zapomnieliście o odrobinie łakoci w ciągu dnia:)? Coś specjalnie dla Czekoladoholików.  Domowej roboty czekoladki z likierem bananowym prosto z Teneryfy.  Zrobienie własnoręcznie czekoladek wcale nie jest trudne i nie bójcie się ich! Potrzebujecie wyłącznie formy silikonowej, pędzelka  i ulubioną czekoladę i do dzieła. Spójrzecie jak One wyglądają ...

Składniki:

150g mlecznej czekolady 
1 mleko skondensowane w tubce mleczne
łyżka likieru Bananowego
1 zblendowany banan

Dodatkowo:

foremka do robienia czekoladek 
pędzelek

 Przygotowanie:

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nanieść czekoladę na formę cieńką warstwą następnie ją schłodzić w lodówce przez 10 minut. Czynność powtarzamy 3 razy dla pewności, że czkolada pokryła całą formę. W między czasie przygotowujemy krem .
 
Nadzienie czekoladowe:

Bierzemy łyżkę i nabieramy dwie pełne łyżeczki mlecznej czekolady i przekładamy do jakiegoś pojemniczka  Do czekolady stopniowo dodajemy mleko skondensowane, ale nie pełną tubkę! Musicie to zrobić na oko.. Mleko i czekoladę oraz likier z bananem dokładnie łączymy,  i odstawiamy. 

 Wyjmujemy formę z lodówki napełniamy kremem i "zamykamy" pozostałą ilością czekolady jaka Nam została.


Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

  1. Kurcze, przesmacznie wyglądają, muszę gdzieś dorwać foremkę do czekoladek! <3

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)