Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Kluski śląskie z gulaszem.

4

Koniec znęcania się nad mężem - w końcu i jemu należy się dobry obiad. Niegdyś kluski śląskie jadło się w moim rodzinnym domu wyłącznie w niedzielę, jako odświętny obiad. A czy musi tak być? Nie uważam, że jest to danie od święta. Smacznie nie koniecznie zdrowo;) Ale każdy może pozwolić sobie na chwilę zapomnienia;) Pozostawiam Was z smacznym przepisem a sama biorę się za trening:) Przepis na gulasz z moją lekką modyfikacją pochodzi z bloga http://swiatdomowejkuchni.blogspot.com/  Dziękuję;)

Składniki na kluski:
1 kg ziemniaków (ja ważę już obrane)
1 jajko
szczypta soli mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (uważamy żeby nie rozgotować). Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami. Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną. 
Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną. 

Składniki na gulasz:

50 dag mięsa z łopatki wieprzowej
30 dag mięsa z szynki wieprzowej
½ łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 duża cebula
1 łyżka słodkiej papryki
1 kostka mięsna
2 listki laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego
6 ziarenek ziela angielskiego
3 płaskie łyżki mąki
3 łyżeczki musztardy

Przygotowanie: 

Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.
Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną knorr, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.
Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Dodać musztardę i zamieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje. Smacznego.


Podobne posty

Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. o!na te z gulaszem tez slina cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzis premiera twojego przepisu na gulasz i nalesniki :) dam znac jak wyszlo i czy smakowalo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki stary przepis!:) Dziś już bym odeszła od takiej "hurtowej" ilości mąki;)

      Usuń
  3. Dawno nie widziałem tak świetnie zrobionego dania! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)