Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Jak zrobić polędwiczkę? Polędwiczka owinięta boczkiem.

, 0



Jak zrobić polędwiczkę? Polędwiczka owinięta boczkiem.




Polędwiczka wieprzowa jest delikatnym mięsem. Należy uważać, aby nie zepsuć dania  unikając przesmażenia mięsa. Gdy będzie się za długo piekła będzie sucha i wiórowata.

Dziś pokaże Wam sposób na polędwiczkę, która będzie delikatna, miękka w cudownie różowym kolorze. Gwarantuje, że będzie się rozpływać w ustach. 

Składniki:  
  • 500 g polędwiczki wieprzowej 
  • 250 g boczku w plasterkach
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • szczypta ostrej papryki 
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 
  • 0,5 łyżeczki sosu sos worcestershire 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • pieprz 
  • 1 ząbek czosnku 
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: 

Polędwiczki myjemy i  nacieramy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdą polędwiczkę smażymy po 2 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Polędwiczkę  wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
Pieczemy 17 minut w 200 stopniach. Można dodatkowo włączyć funkcję grill w piekarniku na 2 minuty aby dosmażyć boczek.

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)